Geven, nemen, delen en krijgen

Over het wat (website Vught) en het hoe (toptaken) heb ik al geschreven. De vraag van Carolien op dit blog deed me beseffen dat ik ook wat meer over het waarom moet vertellen.

De belangrijkste reden voor dit blog is kennis delen. We vinden dat we een mooi en goed product aan het maken zijn. Daarbij hebben we op de schouders van giganten mogen staan. Al degenen die ons zijn voorgegaan bij het (vervol)maken van webstandaarden, user experience, user testing, content modeling, content strategie, web governance, begrijpelijk schrijven, en werkelijk bergen open source programmacode. Al degenen die dat hebben gedaan en gedeeld, maakten mogelijk dat wij nu doen wat we doen. En nu is het onze beurt om terug te geven, om ons steentje bij te dragen aan het grote geheel van vrij toegankelijke kennis, kunde, en code die het internet maken.

Goed voorbeeld van deze aanpak is Gov.uk, de Britse Overheid.nl. Zij hebben op een open, vernieuwende, en transparante wijze niet alleen een fantastische website neergezet, maar in talloze publicaties en blogs ook het hoe, wat en waarom gedeeld. Integraal aan hun werkwijze en filosofie is testen. Een goed idee is mooi, maar de enige toets is de werkelijkheid: werkt het? Van die aanpak en ons eigen onderzoek hebben we veel geleerd. Dat willen wij op onze beurt ook weer delen.

Van delen word je samen beter. Het is niet zo dat wij de wijsheid in pacht hebben. Als anderen met ons werk wat moois maken of juist dingen anders doen omdat dat beter werkt, dan worden wij daar ook weer wijzer van. We hebben gemerkt dat je daar als organisatie en persoonlijk als uitvoerders namens de organisatie flink wat werk in moet steken. Dat kun je niet aan een externe partij overlaten. Die externe partij heb je allicht wel nodig als katalysator, soms als steun en toeverlaat, maar het leren en veranderen kun je alleen zelf, zowel als individu en als organisatie.

Net als Gov.uk gaan wij ook onze code delen, maar wij doen het wat anders. Vrij vertaald zegt Gov.uk: onze code is veelal zo specifiek, we geven hem vrij, maar we doen geen moeite om er een eenvoudig herbruikbaar en coherent geheel van te maken. Vught, ezCompany en Eend geven samen hun complete oplossing vrij als een Drupal distributie onder de open source GPL2 licentie. Dat betekent dat je alle Drupal code en modules samen met de door ons ontwikkelde gemeente-specifieke modules, templates en instellingen als één werkend geheel kunt dowloaden en installeren. Het werkt direct. Klinkt goed? Nog even geduld, na de livegang van Vught.nl gaan we meteen aan de slag met het op orde brengen van de distributie.

Zoals verschillende onderzoeken naar open source communities hebben laten zien is delen niet alleen maar altruïsme. Hoewel de invididuele inspanning niet direct een economische transactie is, levert de gezamenlijke inspanning het individu wel degelijk voordelen op. Dat is waar wij uiteindelijk ook ons voordeel hopen te doen. Het verschil met tal van kennisplatforms is dat we een product hebben waar de samenwerking ook daadwerkelijk vorm in kan krijgen: de distributie. Juist de kracht van open source communities is dat er een praktisch product is waar in de eerste plaats de deelnemers zelf, maar met hen ook vele anderen plezier van hebben.

Als meer gemeenten de distributie gaan gebruiken en hun steentje bijdragen aan de distributie, dan ontstaan er een aantal effecten, die we analoog aan grote en kleine open source projecten, kunnen benoemen:

  • er komt steeds meer functionaliteit beschikbaar, maar
  • de functionaliteit wordt steeds generieker en veelzijdiger gemaakt
  • waardoor de implementaties steeds specifieker en op maat gesneden gemaakt kunnen worden
  • en is er een brede community, dan komen zowel de kleinste niche als de ‘best of breed’ oplossingen beschikbaar

Het is mooi om dat samen te laten groeien.

Dit bericht werd geplaatst in Toptaken en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Geven, nemen, delen en krijgen

  1. Bas zegt:

    Goed verhaal Frank!

  2. Mirjam Wijffels zegt:

    Top Frank! Da’s pas echt Open Source. Nu de rest van de wereld nog

Plaats een reactie